Prapa në kohë! Të dielën herët në mëngjes, orët në Evropë u kthyen një orë pas dhe u vendosën në kohën e dimrit. Meqë koha është në mendjen tonë, këtu janë disa nga orët më të bukura në Evropë.

Big Ben në Londër


Kulla më e famshme e orës në Evropë qëndron në Londër. E njohur me dashuri si Big Ben, kulla quhet në të vërtetë Kulla Elizabeth. Big Ben i referohet saktë vetëm më të madhes dhe më të rëndë nga pesë këmbanat. Melodia e “Zërit të Britanisë” e luajtur nga kambanat zakonisht bie çdo orë.

Ora e bashkisë në Pragë


Ora Astronomike në bashkinë e Pragës që daton nga viti 1410 është një kryevepër e teknologjisë gotike. Sipas legjendës, pas përfundimit, sytë e ndërtuesit u shkulën në mënyrë që ora të mbetej unike në botë. Dhe është unike! 12 apostujt kënaqin vizitorët në qytetin e vjetër të Pragës me lojën e tyre kukullash.

Ora Botërore e Kohës në Berlin


Ora botërore e kohës në Alexanderplatz është e një modeli më të fundit. Ai u projektua në Gjermaninë Lindore nga projektuesi industrial Erich John dhe më 1969 u prezantua për publikun. Që atëherë ai është bërë një vend takimi popullor për berlinezët dhe turistët. Në krye është një model i thjeshtuar i sistemit tonë diellor dhe cilindri më poshtë tregon kohën në 24 zonat kohore të tokës.

Ora e kohës së rrjedhës në Berlin


Një orë më pak e njohur, por edhe më interesante, është e vendosur në Europa-Center të Berlinit. Kronometri i lartë 13 metra i vitit 1982 mbulon tre kate. Këtu mund të shikoni rrjedhën e kohës. Niveli i lëngut të gjelbër në sferat e mëdha në të majtë tregon orët, sferat e vogla në të djathtë minutën.

Kulla e sahatit Zytglogge në Bern


Kur bëhet fjalë për orët, Zvicra është një gjë që duhet parë. Zytgogge, kulla e sahatit nga viti 1530, është pikë referimi e kryeqytetit Bern. Në orë, turistët mund të shikojnë gjithmonë lojën e figurave që përshkruajnë rrahësin e orës së artë dhe Chronos, perëndinë e kohës.

Ora astronomike në Strasburg


Kjo kryevepër e Rilindjes brenda katedrales së Strasburgut është ndërtuar gjithashtu nga orëpunuesit zviceranë. Apostujt dhe katër moshat, të personifikuar si fëmijë, të mitur, të rritur dhe të moshuar, fillojnë të lëvizin çdo ditë në orën 12:30. Të gjithë kalojnë pranë vdekjes.

Ora më e madhe në botë me qyqe në Triberg


Orët e qyqes së bashku me kapelën e kuqe të Bollenhut dhe portën me qershi dhe çokollatë janë simbolet e Pyllit të Zi në Gjermaninë jugperëndimore. Pra, nuk është çudi që ora më e madhe e qyqeve në botë mund të gjendet këtu në Triberg. Qyqja është mbresëlënëse – zogu prej 4,5 metrash prej druri thërret nga dritarja e tij në katin e parë deri në gjysmë ore, shkruan DW, transmeton Klankosova.tv.

Kulla e Sahatit në Graz


Në Austri, Kulla e Sahatit e Gracit, e vendosur në Schlossberg, është e dukshme nga larg. E veçanta e saj është se akrepat e orës dhe minutave janë të kundërta. Fillimisht, kishte vetëm një dorë të madhe për orët, në mënyrë që të shihej nga larg. Më vonë u shtua akrepi i vogël i minutave.