Prof. Dr. Dr. Halil Krasniqi, ekspert i shëndetësisë

Çrregullimet serioze psikosomatike dhe intensifikimi i tyre, tanime shkaktohen edhe nga pandemia dhe efektet anësore të saj. Këto pasoja dhe fenomene shëndetësore përfshijnë, çrregullime ankthi, frikë depresive, çrregullime obsesive-kompulsive për shkak të rregulloreve të veçanta të higjienës ose depresionit si rezultat i përvojave veçanërisht traumatike vetjake por edhe në të afërmit dhe vdekjeve të tyre.

Ditë pas dite jemi duke përjetuar sfida të mëdha në një nivel shoqëror dhe individual, të shkaktuara nga pandemia- hija e virusit Corona, dhe ne duhet të bëjmë rregullime të vazhdueshme në të gjitha fushat e jetës sonë.

Shumë njerëz e përjetojnë këtë kohë si shumë shqetësuese dhe janë të mbingarkuar me ndryshimet që rezultojnë në jetën e tyre të përditshme. Kriza e vazhdueshme mund të shkaktojë shqetësime dhe frikë, të cilat nga ana tjetër mund të çojnë në simptoma ose sëmundje të lidhura me stresin fizik dhe mendor. Tashmë çrregullimet ekzistuese psikologjike / psikosomatike mund të përkeqësohen gjatë kësaj kohe sfiduese, p.sh. përmes izolimit shoqëror, frikës nga infeksioni ose konflikteve të partneritetit në zhvillim.

Krasniqi rekomandon rehabilitim specifik psikosomatik pas Coronës për të gjitha çrregullimet psikologjike të shoqëruara nga Covid-19. Në varësi të llojit të dëmtimit psikologjik, duhet të krijohet një plan individual i trajtimit për këtë lloj rehabilitimi të Coronës, i cili i mundëson pacientit të marrë pjesë në jetë sa më mirë.

Pandemia Corona mund të ketë pasoja psikosociale afatgjata edhe pasi vala aktuale e sëmundjes është qetësuar në shoqëri. Për të luftuar humbjen e cilësisë së jetës, simptomat psikologjike dhe psikosomatike duhet të njihen dhe trajtohen në një fazë të hershme.

Faktorët stresues gjatë pandemisë së hijes së Coronës, mund të përfshijnë një mori të deformitetit fizik dhe psiqik:

Dezorijetim individual dhe familjar, në jetën aktualle dhe ardhmërin

Barra të shumta për shkak të eleminimit të strukturave të rregullta të kujdesit për fëmijët

Konfliktet familjare dhe të partneritetit, në raste ekstreme deri në dhunën në familje

Shqetësim për të afërmit tuaj që mund të jenë ngarkuar më parë dhe për përvojat e humbjes

Izolimi në karantinë në shtëpi dhe eliminimi i aktiviteteve të rregullta të kohës së lirë

Frika nga infeksioni dhe sëmundjet e rënda

Ngarkesë dhe konflikt i dyfishtë midis sfidave profesionale dhe familjare

Punë shtesë për shkak të mungesës së stafit

Humbjet financiare dhe frika ekzistenciale

Konfliktet në ekip për shkak të ndryshimit të udhëzimeve dhe kërkesave në punë.

Efekti psikosomatik – Corona, janë shenjat dhe sinjalet paralajmëruese të shqetësimit emocional në këtë situatë krize, dhe mund të përfshijnë:

Humbje të intenzitetit në vullnetin e veprimit privat dhe profesional

Çrregullime të gjumit

Çrregullime në punën e zemres, ritmit të sajë dhe tensionit të gjakut

Ndiheni të rraskapitur ose të djegur individualisht

Nervozizmi (“kur nervat dhe durimi mbarojnë”)

Dëshpërimi, melankolia, apo pashpresa

frikë ose shqetësim i tepruar

frikë paniku e papritur

Duke kujtuar përvojat traumatike

Të mos jesh më në gjendje të çaktivizosh ose rindërtosh

Vështirësia e përqendrimit

Dhimbje koke, dhimbje barku, marramendje ose të përziera

Palpitimet ose palpitimet

Tensioni i muskujve

Rritja e konsumit të alkoolit ose substancave të tjera

Në këtë situatë të jashtëzakonshme, shumë nga këto simptoma mund të kuptohen si aftësia e trupit për t’u përshtatur. Megjithatë, nëse vëreni simptoma në vetvete që nuk mund t’i klasifikoni ose nëse vëreni se ndiheni të dëmtuar rëndë në jetën tuaj të përditshme me sinjale paralajmëruese dhe se strategjitë tuaja të kompensimit janë shteruar, duhet të ju ofrohet ndihmë profesionale terapeutike.

Klinikat dhe Poliklinikat për Psikoterapi dhe Psikosomatikë janë kompetente për të ju mbështetur ju dhe të afërmit tuaj në përballimin e situatës aktuale të krizës sa më të qëndrueshme të jetë e mundur. Ekipi i klinikës ambulatore psikosomatike (përfshirë konsultimet speciale) dhe klinikt ambulatore te traumës janë me siguri në dispozicionin tuaj për telashet psikosomatike të cilat ju kaplojnë. Ne vijim do të shkruaj edhe për trajtimet adekuate.