Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK), dega në Podujevë, ka bërë të ditur se ka ngritur kallëzim penal ndaj drejtorisë së Arsimit në këtë Komunë, raporton Llapi.info.

Në një komunikatë për medie, LDK potencon se kjo drejtori e udhëhequr nga Avni Fetahu ka kryer shkelje të shumta në punësime.

Më poshtë reagimi i plotë i LDK-së në Podujevë:

Për LDK-në në Podujevë, sot e rëndësishme është vetëm një temë – Gjendja e rënduar në arsim, keqpërdorimet dhe skandalet që janë bërë nga Drejtoria e Arsimit.

LDK-Podujevë i jep mbështetje të plotë Grupit të Asamblesitëve dhe të kolegëve tjerë nga opozita, të cilët sot kanë dhanë kontribut të çmueshëm, duke zbardhur shumë parregullësi, e skandale që e karakterizojnë “punën” e kësaj drejtorie.

Punësimet pa procedura të konkurimit, duke favorizuar, e punësuar familjarë, e militantë partiakë janë bërë normale në këtë drejtori. Keqpërdorimi shkon aq larg deri në kurdisjen e “listes së pritjes së madhe”.

Pastaj, shkelje gjatë procedurave rekrutuese e të gjitha ligjeve që e rregullojnë çështjen e punësimit, duke filluar nga Kushtetuta e Republikes së Kosovës.

Shkelja e kritereve të konkursit, kritere të cilat paraprakisht vet i përcakton Drejtoria e Arsimit, përmes komisioneve të dëgjueshme, pastaj po kjo drejtori për favorizime i shkelë ato.

Përgjysmimi i normave të mësimdhënësve, për të përfshirë më shumë, e për t’i shpaguar borgjet elektorale që i kanë marrë në zgjedhjet e fundit.

Punësime nga “lista e famshme e pritjes” të cilët gjithmonë qëllojnë aktivistë të Lëvizjes Vetvendosje, ose familjarë të funksionarëve në ekzekutiv, e në kuvend. Kjo për t’i joshur kandidatët për të mos u ankuar.
Po bëhet, eleminimi pa kurrfar baze ligjore nga konkursi i të gjithë drejtorëve të padëgjueshëm dhe zëvendësimi i tyre me shërbëtorë të pushtetit lokal. Në disa raste kur pozita e drejtorit nuk u mjafton për t’i bërë mjaftueshëm të dëgjueshëm, shpërblimi për ta rritet duke ua punësuar edhe familjarët e ngushtë.

Ndërhyrja flagrante e drejtorit të Arsimit në rastet e transferimeve të nxënësve, duke shkelur të gjitha procedurat, afatet kohore të gjitha rregullat për transferim. Dhe më pas zhdukja e korrospodencave mes drejtorisë dhe shkollës, përfshirja edhe e zyrtarëve nga MASHTI, vetëm sa e konfirmon skandalin.

Kërkesa për t’u dorëhequr nga pozita e zëvendësdrejtorit dhe emërimi menjëherë drejtor, pa përfillur asnjë procedure në shkollën “Isa Boletini” është bërë në kundërshtim të plotë me rregullativën ligjore
Vendosja në krye të Këshillit të Prindërve e përsonit të dëgjueshëm nga drejtori i Arsimit.

Skandali me bursa, ku për herë të parë kriteret ndryshojnë pasi pubikohet lista fituese dhe pas skandalit ku mbesin pa mbështetje nxënësit meritor, mjaftohen vetëm duke shkarkuar për pak kohë komisionin.

Për të gjitha këto, minimumi që do të duhej të bentë kryetari i komunës sot, është ta shkarkonte qysh sot drejtorin e Arsimit, por, kjo nuk ndodhë, nuk ndodhë sepse edhe ai vet është i përfshirë, pothuajse në të gjitha këto skandale.

Për të gjitha dëshmitë që faktojnë këto shkelje, si subjekt politik kemi ngritur kallëzime penale.

Nuk do të ndalemi derisa përgjegjësit të marrin ndëshkimin e merituar. Më e pakta që mund të bëhet sot është dorëheqja e drejtorit të arsimit, për t’i hapur rrugë hetimit për këto skandale.

Ai sot duke u justifikuar për tri pika uji, iku nga seanca, por nuk ikën dot nga përgjegjësia. Nuk ikën dot pa dhënë përgjigjje për secilën nga këto pika, e për shumë tjera që do t’i publikojmë në vazhdimësi.

Arsimi dhe edukimi janë e ardhmja jonë, e ardhmja e fëmijëve tanë, ndaj kurrë nuk do të lejojmë që me këtë sektor të manipulojë kaq mizorisht ky pushtet.

Do të bashkëpunojmë me secilin që angazhohet që në komunën tonë të kemi mësimdhenës të dinjitëtshëm, për sistem arsimorë modern, për nxënës të shkolluar mirë, për meritokraci, kundër të keqes që e ka kapë për fyti arsimin në komunën tonë!

Skandal është shkaktuar edhe në furnizime për shkolla, rasti me makina të pastrimit, ku sipas specifikave janë kërkuar makina me bateri, ndërsa furnizimi kanë ardhur makina me kabllo të rrymës, ndërsa nga presioni i drejtorit, komisioni i pranimit i ka pranuar. Diferenca në çmim është rreth 1 mijë euro në copë, ndërsa vlera totale e keqpërdorur rreth 21 mijë euro.
_
Deri më tani, me dëshmitë që posedojme, si subjekt kemi ngritur kallëzim penal në Prokurorinë për krime të rënda, në Agjencionin Antikorrupsion, si dhe kemi dërguar Letër informuese në Zyrën e Auditorit Kombëtar, për dëshmitë e reja, do të vazhdojmë më kallëzime të reja.

Në fund, ftojmë mediat, organziatat e shoqërisë civile, veçmas ato të fushës së arsimit të na përkrahin e ndihmojnë në angazhimin tonë!

Me respket:
LDK – Podujevë