Institucionet e Kosovës janë duke i bërë të gjitha përgatitjet për anëtarësim në Interpol. Përfaqësuesit e Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe të Policisë së Kosovës kanë shprehur optimizëm se në vjeshtën e këtij viti Kosova do të mund të bëhet anëtare e kësaj organizate botërore të policisë.

Zëvendësministri i Punëve të Brendshme, Izmi Zeka, ka thënë për gazetën “Epoka e re” se Kosova tashmë është pjesë e agjendës në takimin e radhës të Asamblesë së Përgjithshme që zhvillohet nga 18 deri më 21 nëntor 2018 në Dubai.

“Aktivitetet e institucioneve të Kosovës janë duke u koordinuar nga grupi punues ndërintistucional. Angazhimet dhe përpjekjet e institucioneve të Republikës së Kosovës janë gjithëpërfshirëse dhe të bashkërenduara në nivelin nacional dhe me partnerët strategjikë të Republikës së Kosovës. Anëtarësimi i Kosovës në organizata ndërkombëtare ka qenë dhe është një proces i pakthyeshëm dhe i pandalshëm, ashtu siç është dëshmuar me anëtarësimet e deritanishme të vendit tonë në më shumë se gjashtëdhjetë organizata rajonale, evropiane dhe ndërkombëtare”, ka thënë Zeka.

Ai ka shtuar se procesi i anëtarësimit të Kosovës në organizata ndërkombëtare të sigurisë është në interes të organizatave ndërkombëtare dhe shteteve anëtare në përgjithësi dhe i Republikës së Kosovës në veçanti.
“Anëtarësimi i Kosovës në organizata ndërkombëtare të sigurisë duhet të shihet nga të gjithë si një proces i natyrshëm dhe i domosdoshëm që do t’i kontribuojë rritjes së efikasitetit të bashkëpunimit rajonal dhe ndërkombëtare për parandalimin dhe luftimin e krimit të organizuar transnacional, terrorizmit dhe ekstremizmit të dhunshëm”, ka thënë zëvendësministri.

Drejtori i përgjithshëm i Policisë së Kosovës, Rashit Qalaj, ka shprehur optimizëm se sivjet aplikimi do të jetë i suksesshëm.

Ai ka treguar se kësaj here ka një koordinim të aktiviteteve nga të gjitha institucionet për këtë çështje.

“Synimi i të gjithëve është që sa më shpejt të pranohemi në Interpol dhe më vonë në Evropol. Besoj se i kemi gjasat mjaft të mira kësaj here, ani pse nuk do të jetë lehtë. Kjo rrugë ka shumë sfida. Ju me siguri jeni në dijeni për fushatën e Serbisë kundër anëtarësimit të Kosovës në institucione ndërkombëtare. Personalisht mendoj se anëtarësimi i Kosovës në Interpol më shumë i konvenon Interpolit, meqenëse për momentin jemi vetëm konsumues të sigurisë. Po të ishim anëtarë edhe ne do të kontribuonim me informatat tona në luftimin e të gjitha dukurive negative: si atyre të migrimit ilegal, të dokumentacionit, të gjurmëve të gishtit dhe të njerëzve që janë në listat e kuqe”, është shprehur Qalaj, duke shtuar se tani Kosova e ka edhe mbështetjen e nevojshme ndërkombëtare në këtë çështje.

“Normalisht se jemi optimistë, sepse është punuar mjaft shumë në këtë drejtim. Kemi edhe një mbështetje nga faktori ndërkombëtar, pra nga partnerët tanë. Ende na duhet shumë punë, por besoj shumë se do të kemi sukses”, ka thënë Qalaj.

Vitin e kaluar Kosova pati aplikuar për anëtarësim në Interpol. Çështja e pranimit të saj ishte futur në agjendën e Komitetit Ekzekutiv të kësaj organizate, në mënyrë që të votohej për pranimin e saj në Asamblenë e Përgjithshme vjetore të kësaj organizate, e cila u mbajt më 17 shtator të vitit 2017, në Pekin. Por, nga pasiguria se do t’i siguronte votat e mjaftueshme për pranim, kishte tërhequr kandidaturën.