Ish ambasadorja e Kosovës në Itali, Ama Lama, vlerëson se organizimi i një referendumi ilegal siç ka bërë Serbia tash e 20 vite në Kosovë, e delegjitimon edhe të drejtën e Serbëve.

“Ex injuria jus non oritur!

Parimi se të drejtat ligjore nuk mund të rrjedhin nga një veprim ilegal, është plotesisht i vërtetë edhe për serbët e Kosovës dhe te drejtës së tyre për të votuar për referendumin në Serbi, brenda territorit të Kosovës.

Organizimi i një referendumi ilegal në Kosovë, siç ka bërë Serbia prej 20 vitesh me organizime zgjedhjesh, duke shkelur në fillim rezolutën 1244 që autorizonte UNMIK-un për administrimin e Kosovës dhe pastaj duke shkelur sovranitetin e shtetit të pavarur, e delegjitimon edhe të drejtën e votës së Serbëve”, ka shkruar Lama në Facebook.

Postimi i plotë:

Ex injuria jus non oritur!
Parimi se te drejtat ligjore nuk mund te rrjedhin nga nje veprim ilegal, eshte plotesisht i vertete edhe per serbet e Kosoves dhe te drejtes se tyre per te votuar per referendumin ne Serbi, brenda territorit te Kosoves.
Organizimi i nje referendumi ilegal ne Kosove, sic ka bere Serbia prej 20 vitesh me organizime zgjedhjesh, duke shkelur ne fillim rezoluten 1244 qe autorizonte UNMIK-un per administrimin e Kosoves dhe pastaj duke shkelur sovranitetin e shtetit te pavarur, e delegjitimon edhe te drejten e votes se Serbeve.
Te gjitha qeverite e kaluara jane dorezuar perballe presionit serb, ne emer te ruajtjes se partneritetit me miqte nderkombetare, por une mendoj qe ka qene justifikim per paaftesine e tyre.
Sic e shkova dhe dje, praktika e mbajtjes se zgjedhjeve serbe ne Kosove ka qene e gabuar dhe ilegale dhe per me teper ka prodhuar acarim te konfliktit politik mes shqiptareve dhe serbeve, ne vend te normalizimit te raporteve, sic e synon edhe BE dhe vendet e Quintit.
Keshtu qe vendimi i qeverise per te moslejuar mbajtjen e referendumit ishte i drejte dhe duhet te zbatohet edhe ne situata te ngjashme ne te ardhmen.
Eshte per tu pershendetur edhe qendrimi i OSBE-se qe nuk mori persiper procesin e votimit, duke ndihmuar ne kete menyre ne shtensionimin e gjendjes.