Tre vendet aziatike vazhdojnë të mbajnë vendin e parë për lirinë e udhëtimit në botë.

Japonia, Singapori dhe Korea Jugore vazhdojnë të mbesin tri vendet me pasaportat më të fuqishme në botë, pasi qytetarët e tyre mund të udhëtojnë në 193 vende të botës pa pasur nevojë të paisen me viza, transmeton portal arbresh.info

Megjithatë, për shkak të pandemisë dhe kufizimeve, qytetarët e këtyre tre vendeve nuk është se kanë udhëtuar shumë drejt Europës apo Amerikës.

Në Europë, vendet me pasaportën më të fuqishme janë Gjermania dhe Spanja ( 190 destinacione), ndjekura nga Finlanda, Italia, Luksemburgu me 189.

Më pas janë Austria, Danimarka, Holanda dhe Suedia të gjitha në vendin e pestë, ndërsa Franca, Irlanda, Portugalia dhe Mbretëria e Bashkuar janë në vendin e 6-të.

Zelanda e Re dhe Shtetet e Bashkuara shfaqen në vendin nr.7, krahas Belgjikës, Norvegjisë dhe Zvicrës.
Shtetasit e Afganistanit sërish qëndrojnë në krye të listës për pasaportën më të dobët, pasi ata mund të hyjnë vetëm në 27 vende pas kërkuar vizë.

Për shkak të pushtimit të Ukrainës, mbajtësit e pasaportave ruse janë më të shkëputur nga pjesa tjetër e botës se kurrë më parë.

Indeksi nuk merr parasysh kufizimet e përkohshme ose mbylljet e hapësirës ajrore, kështu që ndërsa pasaporta ruse aktualisht është në vendin e 50-të në indeks, me një rezultat pa viza ose pa viza në mbërritje prej 119, realiteti është se qytetarët rusë janë efektivisht të ndaluara për të hyrë në shumë prej atyre destinacioneve.

Shqipëria renditet në vendin e 42, Kosova renditet në vendin e 82, së bashku me Lebanonin dhe Burman, ndërsa Serbia në vendin e 25-të, pasi qytetarët e saj mund të vizitojnë 134 vende pa viza, Maqedonia e Veriut dhe Mali i Zi renditen në vendin e 21 ( destinacione 124) dhe Bosnje e Hercegovina në vendin e 41 (116 destinacione).

Indeksi i pasaportave të Arton Capital merr në konsideratë pasaportat e 193 vendeve anëtare të Kombeve të Bashkuara dhe gjashtë territoreve — ROC Tajvan, Macau (SAR Kinë), Hong Kong (SAR Kinë), Kosovë, Territor Palestinez dhe Vatikani. Territoret e aneksuara me vendet e tjera janë të përjashtuara.