Kosova zgjodhi avokaten reformiste Vjosa Osmani si presidenten e saj të re në fillim të prillit. Presidentja Osmani do të shërbejë së bashku me kryeministrin Albin Kurti si pjesë e partisë qeverisëse Vetëvendosje, një lëvizje reformuese social-demokrate. Sidoqoftë, Kosova aktualisht po përballet me disa sfida, duke filluar nga një krizë e shëndetit publik e deri te mosmarrëveshjet e pazgjidhura me Serbinë. Nëse Osmani shpreson ta drejtojë vendin e saj në drejtimin e duhur, asaj do t’i duhet të bëjë më shumë sesa thjesht të propozojë zgjidhje shkruan Organizata për Paqe në Botë (OWP).

Osmani u diplomua në Shkollën e Drejtësisë të Universitetit të Pittsburghut dhe së voni ishte duke shërbyer si presidente e përkohshme pas dorëheqjes së Hashim Thaçit vitin e kaluar për t’u përballur me akuza për krime kundër njerëzimit. Ajo është udhëheqësja e dytë femër e Kosovës. Ndërsa presidentja do të bashkëpunojë me kryeministrin Kurti dhe anëtarët e tjerë të parlamentit për punët e brendshme dhe të jashtme, ajo do të marrë një rol të shquar në politikën e jashtme dhe si komandante e forcave të armatosura.

Osmani ishte një kandidate popullore, por zgjedhja e saj është përballur me bojkot nga përfaqësuesit e pakicës etnike serbe dhe anëtarët e partisë së Thaçit të ish-luftëtarëve guerilë. Në dy raunde votimi mnë 3 prill, 78 dhe 79 deputetë morën pjesë [përkatësisht], tha RFE / RL. Kërkohen 80 vota për ta formuar kuorumin. Në votimin e tretë, Osmani fitoi 71 nga 82 votat e hedhura në kuti.

Megjithatë, përpara se Osmani të përparojë në prioritetet e saj politike, ekzistojnë kriza të mëdha.

Ndër shqetësimet më të ngutshme është pandemia COVID-19. Kosova ka një deficit të burimeve të përshtatshme për ta mbajtur popullsinë e saj të sigurt nga virusi dhe një shkallë të lartë skepticizmi në lidhje me pandeminë dhe vaksinat. Vendi ka marrë më parë vaksina përmes programit ndërkombëtar COVAX, i cili ka për qëllim të ndihmojë vendet si Kosova, e cila mund të mos ketë të gjitha burimet në dispozicion për të vaksinuar popullatën e saj.

Duke pasur parasysh situatën ekonomike dhe politike të Kosovës, bashkëpunimi me partnerë vendorë dhe të jashtëm do të jetë thelbësor në krijimin e zgjidhjeve për pandeminë. Për shembull, bisedat me drejtuesit e COVAX ose prodhuesit e vaksinave mund të ndihmojnë në adresimin e çështjes së furnizimeve të vaksinave. Osmani gjithashtu do të duhet të shikojë rrënjët e skepticizmit të vendit të saj dhe të adresojë shqetësimet e qytetarëve. Ajo dhe kryeministri Kurti duhet të takohen me zyrtarë shëndetësorë dhe udhëheqës lokalë për të zhvilluar plane për të marrë përsipër krizën shëndetësore dhe për të kuptuar se si do të reagojnë kosovarët.

Një çështje tjetër kryesore është konflikti politik i vazhdueshëm i Kosovës me Serbinë. Në shtator, si Kosova ashtu edhe Serbia nënshkruan një marrëveshje që përqendrohej në bashkëpunimin ekonomik. Marrëveshja ishte një hap përpara por nuk adresoi shumë nga çështjet më të gjera që diskutojnë të dy vendet. Duhet të ketë më shumë punë në këtë front në mënyrë që të parandalohet një rritje e tensioneve midis vendeve. Të kesh më shumë dialog me Serbinë do të jetë gjithashtu e rëndësishme në drejtim të normalizimit të marrëdhënieve dhe adresimit të çështjeve politike afatgjata.

Për më tepër, çështjet e brendshme të korrupsionit dhe lirisë së medias kanë pllakosur Kosovën për shumë vite. Një raport i kohëve të fundit nga Amnesty International zbuloi se qeveritë në disa vende në Evropën Juglindore, përfshirë Kosovën, “morën masa të pamjaftueshme për të mbrojtur gazetarët dhe sinjalizuesit, duke përfshirë punonjësit e shëndetësisë. Kërkime të tjera në këtë raport tregojnë se “gazetarët hulumtues në Kosovë, përfshirë ata nga BIRN [Rrjeti Ballkanik i Gazetarisë Hulumtuese], u përballën me kërcënime, sharje dhe sulme. Osmani do të duhet të adresojë këto çështje dhe të promovojë legjislacionin që promovon transparencën në media dhe dekurajon dhunën ndaj gazetarëve. Kjo mund të bëhet përmes punës së saj me Parlamentin.

Kjo nuk është aspak një listë e plotë e artikujve që Osmani do të duhet të konsiderojë dhe adresojë. Sidoqoftë, duke pasur parasysh zhvillimet dhe ndryshimet e fundit, këto janë çështje që do të jenë në krye të axhendës së saj.