Gjykata Speciale për Krimet e Luftës, të kryera në Kosovë nga UÇK-ja, duhet të fillojë të punojë së shpejti, shkruan New York Times

Duke pasur parasysh se themelimin e Gjykatës Speciale e kanë mbështetur Shtetet e Bashkuara dhe Evropa, megjithatë, SHBA-ja paralajmëron se ky institucion gjyqësor mund të paraqesë një kërcënim për ta, pasi gjykata do të hetojë krimet që thuhet se lidhen drejtpërdrejt me projektet e tyre në Kosovë.

Një artikull i publikuar në New York Times shkruan se midis këtyre projekteve, për shembull, SHBA dhe BE kanë dështuar për të mbrojtur jo vetëm popullsinë e Serbisë por edhe të kundërshtarëve politikë shqiptarë të UÇK-së. Gjithashtu, ata kanë dështuar edhe në çarmatosjen e UÇK-së pas përfundimit të luftës.

“Ideja që gjykata do të shqyrtojë çështjet e vjetra të pasluftës në Kosovë ka provokuar panik në mesin e komandantëve të UÇK-së, kryetarin (Hashim Thaçi), kryeministrin (Ramush Haradinaj) dhe kryetarin e parlamentit (Kadri Veseli) të cilët u përpoqën të ndalonin ligjin në dhjetor të Gjykatës Speciale”, shkroi “Times”.

Gazeta, megjithatë, kujton se SHBA-të dhe BE-ja reaguan ashpër ndaj kësaj përpjekjeje dhe se ambasadori i SHBA-ve në Prishtinë, Greg Delawie, madje tha se procedura ishte “thikë pas shpine”.

Është përkujtuar se ish-nënpresidenti amerikan Joseph Biden, për shembull, e përshkroi Thaçin si “George Washington”, ndërsa, nga ana tjetër, raporti i Dik Martit në Këshillin e Evropës ishte emërtuar si “kreu më i rrezikshëm i krimit midis komandantëve të UÇK-së”.

Gazeta, gjithashtu, kujton se Thaçi u quajt “Gjarpri” në kohën kur ishte drejtor politik i UÇK-së. Thaçi e përshkroi raportin e Martit si një program “lajmi të rremë” të financuar nga Rusia.

Nëse Gjykata Speciale do të jetë në gjendje të zbulojë saktësisht se çfarë ka ndodhur rreth 20 vjet më parë do të varet shumë nga fakti nëse dëshmitarët do të pranojnë të dëshmojnë dhe, nëse ata pajtohen, a do të mbijetojnë ata dhe familjet e tyre, thuhet në gazetën amerikane, raporton B92.

NYT thotë se ish-komandanti i UÇK-së, Agim Zogaj, u gjet i varur në Gjermani në prag të paraqitjes në gjykatë dhe pas pranimit të paraqitjes si dëshmitar i mbrojtur. Dhjetë vjet pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës, thuhet se shpresa për zgjidhjen e “temës tabu” do të zgjidhet – përse shqiptarët po vuajnë nga uria e në disa raste edhe vdekjeprurëse si një nga ato rastet që përmendet Fetah Rudi, i cili u plagos pas luftës dhe që prej asaj kohës është i palëvizshëm.

Rudi thuhet se ka qenë i zhgënjyer prej vitesh që Kombet e Bashkuara dhe më pas Bashkimi Evropian u përpoqën të vendosin sundimin e ligjit në Kosovë pas vitit 1999, por nuk arritën të sjellin drejtësi për gjithçka që pasoi valën e dhunës pas tërheqjes së forcave serbe.

Ai thotë se Gjykata Speciale është shansi i fundit për drejtësi. Gjykata e posaçme me bazë në Hagë nuk do të gjykojë krimet e serbëve, por vetëm krimet e kryera gjatë dhe pas konfliktit të viteve 1998-1999 nga pjesëtarët e UÇK-së, guerilët shqiptarë, komandantët e së cilës po qeverisin tani “shtetin”.

Pothuajse dy dekada pas “shkëputjes nga Serbia”, Kosova u administrua nga Kombet e Bashkuara si protektorat i saj, dhe që nga shkurti i vitit 2008 është qeverisur nga institucionet e shtetit të deklaruar në mënyrë të njëanshme të Kosovës, kujton gazeta.