Numërimi i hapave që kryejmë çdo ditë është një nga trendet më popullore aktualisht. Njerëzit i numërojnë ato falë aplikacioneve të shumta me shpresën se ky lloj aktiviteti fizik, pra ecja, përmirëson shëndetin.

Ekspertët kanë rekomanduar gjithnjë që njeriu duhet të kryejë aktivitet fizik çdo ditë dhe të paktën të kryejë disa mijëra hapa.

Ajo që duhet të dini është se ecja është një aktivitet fizik i mirë për rënien nga pesha, por efikasiteti i këtij aktiviteti është në varësi të peshës trupore, objektivit që i keni vënë vetes, shpejtësisë dhe frekuencës së hapave por edhe orës së ditës kur ju e ushtroni atë.

Sipas studimeve, ecja si një aktivitet i rregullt fizik mundet të pakësojë rrezikun e shfaqjes së:

Sëmundjeve të zemrës

Mbipeshës

Diabetit

Tensionit të lartë të gjakut

Depresionit.

Koha më e përshtatshme për të ecur kundër mbipeshës

Sipas ekspertëve, ecja në çdo orë të ditës i bën mirë shëndetit fizik por edhe atij mendor

Megjithatë, ecja pas një vakti është shumë e mirë sepse ajo ndihmon në nxjerrjen nga organizmi të sheqerit të tepërt dhe vë në punë indet e muskujve.

Mirëmbajtja e niveleve të sheqerit në gjak është tejet e rëndësishme për shëndetin kardiovaskular dhe rrjedhimisht kundër mbipeshës.

Ecja pas vakteve ofron dy të mira thelbësore për mbajtjen nën kontroll të peshës trupore : rrit intensitetin e djegies së kalorive dhe e inkurajon trupin të përdorë yndyrën e tepërt si burim energjie dhe së dyti, mirëmban nivele te sheqerit në gjak dhe largon barrën e pankreasit në sekretimin e insulinës.

Më mirë të ecësh se të bësh asgjë

Ekspertët më në zë të shëndetit rekomandojnë që njeriu duhet të ecë të paktën 150 minuta në javë.

Sipas tyre, ecja duhet të jetë e shpejtë.

Intensiteti i ecjes duhet rritur gradualisht javë pas jave, thonë ata.

Sipas studimeve, njeriu mund të kryejë 30 minuta ecje të shpejtë për pesë ditë në javë ose të ecin nga 10 minuta disa herë në ditë.

Nëse ecja e shpejtë ju duket e vështirë, sërish është më mirë të jeni në lëvizje se të bëni asgjë.

Çdo lëvizje është në të mirë të shëndetit, thonë shkencëtarët./agroweb/