Kompania thekson se do të shfaqë njoftime për kërcënimet në rastin se telefoni juaj është hakuar.

Apple së fundmi njoftoi se ka ngritur një padi kundër grupit NSO nga Izraeli. Apple shpjegoi se Grupi NSO ka shfrytëzuar cenueshmërinë tashmë të korrigjuar, për të thyer sigurinë e pajisjeve iOS.

Në të njëjtën ditë që Apple njoftoi padinë, kompania publikoi gjithashtu një artikull mbi sistemin e mbështetjes. Në atë njoftim, Apple zbulon se si planifikon të paralajmërojë përdoruesit me njoftime kërcënimi.

Si funksionojnë njoftimet për kërcënimet e Apple

Nëse një kompani dyshon se dikush ka hakuar një pajisje Apple, ajo do ta njoftojë përdoruesin në dy mënyra.

Së pari, Apple do të shfaqë një njoftim kërcënimi në krye të faqes kur një përdorues viziton dhe identifikohet në appleid.apple.com. Përveç kësaj, Apple do të dërgojë një email dhe një njoftim iMessage në numrin e telefonit dhe adresën e emailit të lidhur me ID-në e përdoruesit të Apple. Secili prej këtyre njoftimeve të kërcënimit do të shpjegojë hapat shtesë që një përdorues mund të ndërmarrë për të mbrojtur pajisjet e tij.

Apple shpjegon se nuk ka një sistem perfekt të zbulimit të sulmeve. Edhe nëse merrni një njoftim kërcënimi, nuk do të thotë domosdoshmërisht se një qeveri e huaj ka hakuar telefonin tuaj. Është e mundur që disa njoftime për kërcënimin e Apple mund të jenë alarme false ose që disa sulme as të mos jenë zbuluar.

Njoftimet e kërcënimit të Apple nuk do t’u kërkojnë kurrë përdoruesve të klikojnë në një lidhje, të hapin një skedar, të instalojnë një aplikacion ose të zbulojnë fjalëkalimin e tyre.

Si të shmangni të qenit viktimë e hakerimit

Apple ka publikuar një listë të praktikave më të mira që të gjithë duhet të zbatojnë për të qëndruar të sigurt në internet:

Përditësoni pajisjet tuaja me softuerin më të fundit, pasi kjo përfshin përditësimet më të fundit të sigurisë.
Mbroni pajisjet tuaja me fjalëkalim
Përdorni vërtetimin me dy hapa dhe një fjalëkalim të fortë të Apple ID
Instaloni aplikacionet nga App Store
Përdorni fjalëkalime të forta dhe unike në internet
Mos klikoni në lidhje ose shtesa nga dërgues të panjohur

Së fundi, nëse mendoni se dikush ka depërtuar në telefonin tuaj, por nuk keni marrë njoftim për kërcënimin, kërkoni ndihmë profesionale. Sigurisht, probabiliteti që ndonjë individ i rastësishëm të jetë objektivi është relativisht i vogël, por gjithmonë mund të jeni të kujdesshëm.