Krimineli i luftës, Radovan Karaxhiq do të vuajë pjesën tjetër të dënimit të përjetshëm në Britani të Madhe.

Vendimi u mor nga Carmel Agius, president i Mekanizmave Ndërkombëtarë të Mbetjeve për Gjykatat Penale, pasi mori konfirmimin nga Ishulli se vendi do të merrte kriminelin për të vuajtur dënimin e tij, raporton skynews.

“Duke pasur parasysh se më 20 mars 2019 Dhoma e Apelit e Mekanizmit dënoi Radovan Karaxhiqin me burgim të përjetshëm, ndër të tjera, Mbretëria e Bashkuar informoi Mekanizmin për gatishmërinë e saj për të vuajtur pjesën e mbetur të dënimit të vendosur për Karaxhiqin nga Mekanizmi. Unë vendos që Karaxhiq të vuajë dënimin në Mbretërinë e Bashkuar”, tha Agius në një njoftim dërguar palëve në vendim – prokurori Serge Brammertz dhe avokati i Karaxhiqit, Peter Robinson, transmeton Telegrafi.

Në një deklaratë, Ministri i Jashtëm britanik, Dominic Raab tha se “Radovan Karaxhiq është një nga të paktët njerëz që është gjetur fajtor për gjenocid. Ai ishte përgjegjës për masakrën e burrave, grave dhe fëmijëve në gjenocidin e Srebrenicës dhe ndihmoi në ndjekjen penale të rrethimit të Sarajevës me sulmet e saj të penduara ndaj civilëve”.

“Ne duhet të krenohemi me faktin që, nga mbështetja e Mbretërisë së Bashkuar për të siguruar arrestimin e tij, në qelinë e burgut me të cilin përballet tani, Britania ka mbështetur ndjekjen 30 vjeçare të drejtësisë për këto krime të tmerrshme”, shtoi ai.

Serbi 75-vjeçari u shpall fajtor për gjenocid, krime lufte dhe krime kundër njerëzimit në mars të 2016.

Dhe në vitin 2019, gjykatësit e apelit të Kombeve të Bashkuara rritën dënimin nga 40 vjet në burgim të përjetshëm.

Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë gjeti Karaxhiqin të ishte përgjegjës për orkestrimin e një prej mizorive më të këqija në tokën Evropiane që nga Lufta e Dytë Botërore, duke përfshirë masakrën e 1995 me pothuajse 8,000 burra dhe djem myslimanë në Srebrenicë dhe një fushatë të spastrimit etnik që dëboi kroatët dhe myslimanët nga zonat e pretenduara nga serbët në Bosnjë.

Duke u fshehur për më shumë se një dekadë pas luftës, në vitin 2008 ai u kap përfundimisht nga autoritetet serbe në Beograd.

Pas dënimit, ai u mbajt në qendrën e paraburgimit të gjykatës në Hagë, por tani do të zhvendoset në Britani.