Para se sëmundja të kishte një emër, vendi kishte kufizime të rrepta të udhëtimit dhe një operacion të efektshëm të gjurmimit të kontaktit që përmbante përhapjen e virusit.

Singapori pati rastin e parë të koronavirusit shumë herët. Ishte një turist kinez që mbërriti nga Wuhan në 23 janar, në të njëjtën ditë epiqendra e virusit u vu në një bllokim total, transmeton lajmi.net.

Në kohën kur sëmundja e shkaktuar nga virusi mori emrin e saj zyrtar – Covid-19 – ajo tashmë ishte përhapur në mesin e popullatës.

Përveç kontrolleve shëndetësore në aeroporte, Singapori kreu testime të gjera për çdo rast të dyshuar, gjurmoi kushdo që do të binte në kontakt me një rast të konfirmuar, dhe i mbylli ato kontakte në shtëpitë e tyre derisa të pastroheshin.

Sistemi funksionoi deri në mes të marsit, thotë Prof Yik-Ying Teo, dekani i Shkollës së Shëndetit Publik Saw Swee Hock në Singapor.

Mijëra u kthyen në Singapor nga vendet që nuk kishin qenë aq proaktive, mes tyre më shumë se 500 njerëz që pa dashje e sollën virusin përsëri me vete.

BBC shkruan se problemi i importit tani po trajtohet nga të gjithë ardhësit e rinj që dërgohen direkt në karantinë qeveritare. Me një numër të vogël të njerëzve që hyjnë tani, numri i çështjeve të importuara ka rënë në shifra të vetme ditët e fundit.

Singapori miratoi një ligj të ri, i cili megjithëse nuk është duke përdorur termin në të vërtetë është një bllokim i pjesshëm kombëtar.