Agjencitë hapësinore evropiane dhe ruse kanë testuar një parashutë që do të përdoret në uljet e Marsit.

Ekspertët nga Rusia dhe Evropa kanë testuar një parashutë gjigante për një ulje në Mars. Në temperaturat minus , specialistët testuan parashutën me një gjatësi prej 35 metrash.

Ai duhet të përdoret në planetin e kuq për ExoMars projektit hulumtues, raportoi agjencia ruse e hapësirës Roskosmos dhe ESA Agjencia Evropiane e Hapësirë.

“Kjo është parashutë më e madhe e vendosur ndonjëherë në një mision të Marsit”. Në testet e ardhshme, një kapsulë stërvitore duhet të sillet në një lartësi prej rreth 28 kilometra për të provuar parashutën edhe në presion të ulët atmosferik – ngjashëm me situatën në Mars.

Me ExoMars Esa dhe Roskosmos kërkojnë gjurmë të jetës në Planetin e Kuq. Tashmë në tetor 2016, agjencitë hapësinore kishin vënë një hetim në orbitë rreth Marsit. Ulja e një moduli të provës dështoi në atë kohë. Faza kryesore e projektit të miliardave do të fillojë me fillimin e një robot kërkimor në Mars në 2020. /Lajmi.net/