Përdorimi i mediave sociale ka qenë i lidhur me depresionin, veçanërisht tek vajzat adoleshente.

Por një studim i ri argumenton se çështja mund të jetë më komplekse nga sa mendojnë ekspertët.

Hulumtimi, i botuar të martën në revistën The Lancet Child & Adolescent Health, përfshiu intervista me gati 10,000 fëmijë midis moshës 13 dhe 16 vjeç në Angli.

Studiuesit zbuluan se mediat sociale mund të dëmtojë shëndetin mendor të vajzave duke rritur ekspozimin e tyre ndaj ngacmimit dhe duke zvogëluar sasinë e gjumin dhe ushtrimet fizike.

“Rezultatet tona sugjerojnë që mediat sociale në vetvete nuk shkaktojnë dëme, por që përdorimi i shpeshtë mund të prishë aktivitetet që kanë një ndikim pozitiv në shëndetin mendor siç janë gjumi dhe ushtrimet, ndërsa rrit ekspozimin e të rinjve ndaj përmbajtjeve të dëmshme, veçanërisht përvojën negative të ngacmimi në internet ”, tha bashkë-autori i studimit Russell Viner.

Me fjalë të tjera, mediat sociale nuk mund të jenë fajtore për çështjet e shëndetit mendor; por largon gjumin cilësor të vajzave dhe ulë aktivitetin fizik, ndërsa i ekspozon përdoruesit ndaj sulmeve në internet, dhe kjo është ajo që çon në mirëqenie më të ulët dhe probleme me shëndetin mendor.

Bob Patton, një pedagog i psikologjisë klinike në Universitetin e Surrey, tha që kjo do të thotë se strategjitë që përqendrohen vetëm në zvogëlimin e përdorimit të mediave sociale si një mjet për të përmirësuar mirëqenien ose shëndetin mendor mund të mos ndihmojnë.

“Ndërtimi i strategjive për të rritur rezistencën ndaj sulmeve në internet dhe që promovojnë sjellje më të mira të gjumit dhe ushtrimeve mund të jenë ato që janë të nevojshme për të zvogëluar dëmet fizike dhe psikologjike” tha Patton.

Për djemtë ndikimi në shëndetin e tyre mendor duket të jetë për arsye të tjera, kështu që nevojiten hulumtime të mëtejshme, thanë autorët.