Në Kosovë po shkelen parimet dhe vlerat themelore të demokracisë

Shkruan: Islam KRASNIQI

Protesta e 9 janarit është datë për tu mbajtur mend, datë me të cilën tregohet se populli ka  filluar  të vetëdijesohet, ka  filluar  ti dalloi të bardhën nga e zeza, të mirën nga e  keqja.

Protestës ishte madhështore me pjesëmarrje masive edhe  të pa pritshme, të organizuar prej tri partive opozitare, qytetarët iu kishin përgjigjur thirrjes  për të protestuar dhe ishte një ndër protestat me  të mëdha që kishte ndodh ndo një herë pas përfundimit të luftës.

Inatet politike sërish u shfaqën në masë nga të dyja palët, serish treguan se sa të pa përgjegjshëm janë përfaqësuesit e  popullit, të cilët që nga  mëngjesi filluan në mënyrat e tyre.

Protesta ishte paralajmëruar se do të ishte paqësore nga opozita, kundër marrëveshjeve të Brukselit me Serbinë për një asociacion të komunave me shumicë serbe dhe me Malin e Zi për demarkacionin kufitar.

Pozita dhe  opozita  kanë filluar  një luftë mes  vete, ku qeveria shkeli 23 nene të Kushtetutës se Republikës së Kosovës  për  ti plotësuar  dëshirat e  Beogradit  dhe behët  që sikur  nuk ka  ndodhur asgjë, gjersa  opozita  kërkon largimin e saj sepse siç thotë ajo së qeveria jonë ka  humbur  fuqinë dhe  për  kërkesat e  Beogradit  po e dëmton shtetin dhe po humb sovranitetin.

Qysh në mëngjes e djeshëm është ditur së protesta do të eskaloj sepse qeveria e  Kosovës duke i përdorur policin i ka  provokuar qytetaret , duke i ndalur autobusit që ishin nisur për protestë, për të iu marrë emrat, dhe për ti i kontrolluar kush po shkon për  protestë,  disa edhe  duke i kthyer gjersa edhe  masa  është mllefosur nga  veprimi i policisë që dirigjohet nga  larg.

Protesta  filloi mirë, por u dashtë të ndërpritet sepse  disa  huligan filluan të shprehin pakënaqësinë e tyre dukë hedhur koktej molotovi mbi objektin e  qeverisë, i vetmi i cili u mundua që të qetësoi dha  ndalë masën ishte deputeti i VV Rexhep Selimi, por  një gjë e tillë ishte e  pa  mundur dhe  gjithçka  doli nga  kontrolli, por  mos të harrojmë sepse protestat e  ardhshme mund edhe të marrin jetëra   njerëzish,  nëse  nuk gjejnë një zgjedhje.

Duhet liderët  tanë që të ulën sa  me  parë dhe ti thërrasin mendjes, që sa me shpejt që është e  mundur, të gjejnë një zgjedhje për të tejkaluar gjendjen aktuale, sepse  çdo ditë e me shumë po rëndohet  mbi kurrizin e qytetarit, e që për qeverinë qytetari ka vlerën zero.

Që në fillim kur janë arritur këto dy marrëveshje qeveria  është dashur që të ulët dhe të bisedoj me partitë opozitarë për një zgjedhje  me të mirë  për të gjithë, mirëpo Kryeministri thoshte ejani bisedojmë, por nënshkrimi nuk tërhiqet, gjersa  zëvendësi i tij i parë dhe Ministri  i Punëve të Jashtme thoshte së nuk janë lojëra fëmijësh marrëveshjet ndërkombëtare, dhe nuk mundë të tërheqin.

Shpëtimi i vetët i zhbllokimit të institucioneve dhe qetësimit të opozitës janë zgjedhjet  e  reja që ti ikim ndo një luftë civile, e cila mund të shpërthej në çdo moment, sepse masa e  njerëzve  nuk mund të kontrollohet  letë as  nga  opozita  as  nga  policia.

Duhet  të vetëdijesohemi që të dhamë llogari për  veprimet tona, e  jo çdo problem të gjen zgjedhje  vetëm me  dhunë, e  me shkatërrim, sepse  po e  quajmë Kosova e  vogël Evropiane.

Opinionet e autorëve nuk paraqesin domosdoshmërisht edhe opinionin e redaksisë së portalit “Llapi.info”.