Kancelaria gjermane Angela Merkel i përshkroi përmbytjet që i kanë shkatërruar disa nga vendet e Evropës si “të tmerrshme”, pasi numri i të vdekurve në të gjithë rajonin ka arritur në 184, ndërsa distrikti i Bavarisë u godit nga moti ekstrem, raporton “Reuters”, përcjellë Gazeta Sinjali.

Merkel premtoi ndihmë të shpejtë financiare pasi vizitoi një nga zonat më të prekura nga reshjet rekord të reshjeve dhe përmbytjeve që kanë vrarë të paktën 157 persona në Gjermani vetëm ditët e fundit, në katastrofën më të rëndë natyrore të vendit në pothuajse gjashtë dekada.

“Ishte e tmerrshme”, u tha ajo banorëve të qytetit të vogël Adenau në Rhineland-Palatinate. “Gjuha gjermane mezi mund të përshkruajë shkatërrimet e ndodhura”.

“Falë Zotit vendi ynë mund të përballet me atë që ka ndodhur financiarisht dhe ne do ta bëjmë shumë ngushtë,” tha ajo, duke folur në Adenau me ministrin president të Rhineland-Palatinate, një nga rajonet gjermane më të prekura nga përmbytjet.

“Ne filluam të organizohemi herët, nuk do të gjejmë qetësi derisa t’i gjejmë të gjithë. Por e dimë që do të duhet të punojmë me muaj për të rindërtuar gjithçka, do të duhet shumë kohë. Ishte një angazhim i madh që do të na shoqërojë për një kohë e gjatë. ‘Homeland’ është atdheu im, por vështirë se mund ta njoh këto ditë.”