Në të ardhmen e afërt, makinat elektrike janë gati të bëhen më në fund më të lira se automjetet që digjen me gaz, një pikë thelbësore ekonomike që ekspertët thonë se ka të ngjarë të çojë në një adoptim shumë më të madh të transportit të pastër.

Rëniet e fundit në çmim – dhe rritja e lidhur me të në shitjet e makinave – i atribuohen kryesisht përmirësimit të teknologjisë së baterisë, raporton The Guardian, i cili historikisht ka qenë i shtrenjtë për tu zhvilluar, por kohët e fundit po bëhet dukshëm më i lirë.

Sapo automjetet elektrike (EV) të kapërcejnë pragun në të cilin ato janë më të lira se makinat me gaz, ne shpresojmë që të shohim që infrastruktura jonë e transportit të bëhet me shpejtësi shumë më e qëndrueshme për mjedisin sesa është tani, transmeton Telegrafi.

Në disa vende, duke përfshirë Norvegjinë, Gjermaninë dhe Francën, makinat elektrike janë tashmë më të lira se ato me gaz. Por kjo falë subvencioneve të konsiderueshme të qeverisë që synojnë të inkurajojnë adoptimin e tyre, sipas The Guardian.

“Kjo është padyshim një pikë kthimi”, tha James Firth, kreu i ruajtjes së energjisë në firmën kërkimore të energjisë BloombergNEF për Guardian.