Mali i Zi është një aleat i rëndësishëm i NATO-s që jep një kontribut të rëndësishëm në sigurinë Euro-Atlantike, ka thënë Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg në një konferencë të përbashkët me Presidentin, Milo Gjukanoviq.

Stoltenberg gjithashtu deklaroi se pjesëmarrja në misionin e KFOR është një vendim kombëtar i Malit të Zi.

“Ndërsa NATO mund të llogarisë në Malin e Zi, kështu Mali i Zi mund të llogarisë në NATO”, citohet të ketë thënë Stoltenberg, përcjell Telegrafi.

Ndërsa duke komentuar vendimin e Ministrisë së Mbrojtjes për të mos dërguar ushtarë shtesë në misionin e KFOR këtë vit, Stoltenberg tha se KFOR është një mision i rëndësishëm, bazuar në një mandat të qartë të OKB-së.

“KFOR po ndihmon për të garantuar sigurinë e të gjitha komuniteteve në Kosovë dhe për të siguruar lirinë e lëvizjes për të gjithë ata që jetojnë atje. Sigurisht, është një vendim kombëtar, nëse dërgohen trupa dhe trupa në misionin e KFOR-it apo jo”, ka thënë Stoltenberg.

Ndërsa presidenti Gjukanoviq ka thënë se ishte shumë i kënaqur me bashkëpunimin me NATO-n.

Ai deklaroi se Mali i Zi ka një pjesëmarrje cilësore në misionet e NATO-s.

Ndërsa duke folur rreth pjesëmarrjes ose jo në misionin në Kosovë, siç thekson ai, ky vendim duhet të merret nga Parlamenti.

Presidenti gjithashtu thotë se kjo është përgjegjësi e Malit të Zi.

“Mali i Zi është dy herë më përgjegjës për stabilitetin në Ballkanin Perëndimor”, citohet të ketë thënë Gjukanoviq, duke shtuar se çështja duhet të trajtohet me kujdes.

“Nuk ka asnjë arsye serioze pse Mali i Zi nuk do të merrte pjesë më shumë në KFOR. Hezitimet janë të një natyre politike. Hezitimet po përpiqen t’i forcojnë kundërshtarët e pavarësisë së Kosovës”.

“Mali i Zi, si një anëtar i NATO-s, duhet të marrë një vendim mbi rritjen e pjesëmarrjes në misionin e KFOR”, ka përfunduar Gjukanoviq.