Njerëzit në Gjermani po punojnë në teknologji që duhet të sigurojë rrugë pa gropa.

Të gjithë e dimë se për shkak të ndryshimeve të temperaturës rrugët plasin gjatë verës. Në dimër, ato janë të rrëshqitshme dhe kripa nuk ndihmon në ruajtjen e sipërfaqes së saj. Shfaqja e çarjeve dhe gropave ndikon në qëndrueshmërinë e rrugëve, por edhe në sigurinë e trafikut.

Të gjitha këto janë arsyet pse një projekt po fillon në Gjermani për të përcaktuar nëse instalimi i një lloj sistemi të ajrit të kondicionuar në rrugë mund të jetë një zgjidhje për qëndrueshmërinë e rrugëve.

Puna ndërtimore ka filluar tashmë, ku sistemi i ri do të testohet së pari, njoftoi Instituti Federal i Autostradave (BASt). Ideja është të instaloni një sistem tubash nëpër të cilët kalon uji gjeotermik dhe kështu ndihmon në ftohjen në verë dhe në dimër në ngrohjen e rrugëve.

Performanca e këtij lloji të kondicionerit do të monitorohet gjatë tre viteve të ardhshme përmes sensorëve të temperaturës dhe kamerave të imazhit termik.

Nëse një sistem i tillë rezulton të jetë efektiv, ekziston një shans i lartë që ai të instalohet në seksionet më kritike, të tilla si daljet nga tunelet, kthesat, etj.

VIDEO

https://www.instagram.com/p/CQ-6y5-IyH7/?utm_source=ig_embed&ig_rid=f4cb8dc2-050c-4f65-a517-9c4e62bb7ca0