Franca kufizon transfuzionin e gjakut për shkak të rrezikut nga virusi Zika

Ministria franceze e Shëndetësisë ka prezantuar një ndalim 28-ditor mbi transfuzionin e gjakut për njerëzit të cilët vijnë nga vendet ku është përhapur virusi Zika.

Virusi vdekjeprurës Zika po përhapet me shpejtësi në vendet e kontinentit amerikan dhe më gjerë, ndërsa javën e kaluar Organizata Botërore e Shëndetësisë paralajmëroi se ajo është një kërcënim global.

Virusi kryesisht transmetohet nga mushkonjë Aedes, por transmetohet edhe nga transfuzioni i gjakut dhe marrëdhënieve seksuale.

Ministrja franceze e Shëndetësisë, Marisol Touraine për mediat franceze tha se njerëzit të cilët kanë qëndruar në zonën në të cilën virusi është regjistruar Zika nuk mund të japin gjak 28 ditë pas kthimit të tij në Francë.