Duhet shkarkimi i Mustafës

Shkruan: Florim Zeqa
Vizita e Sekretarit të Shtetit të SHBA-së, John Kerry,  nga analist dhe politikan u komentua në mënyra të ndryshme. Deklaratat e shkurtëra dhe të pazbërthyera lanë zbrazëtirë të mjaftueshme komentimi, sipas dëshirave dhe orekseve politike të opinionistëve të shumtë të Kosovës së sotme. Madje disa shkuan aq largë sa e quajtën shpëtimtar të vendit tonë, duke harruar se vizita dhe konkluzionet politike të Kerryt mbi Kosovën përfunduan në Beograd !
Ne si shqiptar të Kosovës, nëse vërtetë e duam dhe respektojmë vendin tonë ashtu siq deklarohemi, zgjidhjet duhet t’i gjejmë vet. Mos t’i presim gjithmonë ndërhyrjet ndërkombëtare, ngase siq na mësoi historia e largët dhe e shkurtër e kombit tonë, “gërshërët” e ndërkombëtarëve u treguan tepër të pamëshirshme ndaj trojeve
tona etnike.
“Një herë ka zbritë mrekullia nga qielli për shqiptarët”, e kishte vlerësuar intervenimin e NATO-s për çlirimin e Kosovës, akademiku i ndjerë, profesor Mark Krasniqi.
Praktikat e gabuara të qeverisjes së vendit në këto vitet e pasluftës, e në veqanti pas rishpalljes së pavarëvsisë së 17 shkurtit 2008 në kundërshtim me vullnetin e popullit, ka quar në humbjen e besimit në klasën politike dhe rënjen e interesimit të daljes së elektoratit në zgjedhje.
Mos të shkojmë më largë, të ndalemi tek zgjedhjet e fundit të 8 qershorit të vitit 2014, kur rreth 70 % e votuesve (nga retth 45 % të qytetarëve të dalur në zgjedhje) kosovar votuan për ndryshimin e kursit qeverisës të vendit,…që ndryshe i bie, edhe 55 % të elektoratit (pasiv) që nuk votuan ishin kundër mënyrës së qeverisjes së vendit.
Ky vullnet i elektoratit për ndryshime u bë bashk në koalicionin e madh paszgjedhor LAN-VV, me qëllimin e vetëm për largimin e së keqës së madhe nga qeverisja e vendit.
Mirëpo “kryeministrit” aktual, liderit të LDK-së, aq fort ju vërbuan sytë dhe mjegullua mendja nga egoja për pushtet,…saqë ua kthej shpinën partnerëve të koalicionit paszgjedhor VLAN, qytetarëve të vendit, duke u shkëputur nga parimet dhe premtimet elektorale,…ky “truk” i radhës i liderit të LDK-së, më tepër se lojë perfide ishte tradhëti ndaj elektoratit të LDK-së dhe vullnetit të shumicës shqiptare në vend.
E kam thënë edhe më parë, po e perserisë prap, ngutja e pa arsyeshme e kryesisë dhe KP të LDK-së në mbështetjën e një koalicioni jo parimor, dhe në kundërshtim të plotë me vullnetin e elektoratit, do të jetë me pasoja afatëgjata për të ardhmen e vendit dhe  zhvillimet e mbrendshme të kësaj partie.
Mbase ky, ishte edhe qëllimi kryesor i asaj marrveshje fatkeqe të mbrëmjes së 19 nëntorit 2014. Thyerja dhe ndarja e elektoratit të LDK- së e 2006-së e solli Thaçin në pushtet,…ashtu edhe tani, me tradhëtimin e elektoratit të LDK-së nga ana e liderit aktual të saj, po e mbanë në pushtet një klasë të dështuar politike.
Cila do të jetë tradhëtia e radhës ?
Meqenëse kjo qeveri ndodhet në prag të rënjës, shtrohet pyetja; cila do të jetë tradhëtia e radhës apo cili do të ketë radhën e kurorëzimit me parrtinë në pushtet dhe të nominimit për “postin” e kryeministrit,…kjo mbetët të shifet vetëm pas zgjedhjeve të jashtëzakonshme
Nuk e kanë thënë kot të vjetrit; “Nëse paradite i hapë gropën dikujt, pasdite do të biesh vet në të”.
Për liderin aktual të LDK-së, z. Isa Mustafa “marrveshja”e fundit me Thaçin do të mbetët përvoja më e hidhur jetësore, nga e cila jo vetëm që do ta humbë postin e  kryeministrit, do t’i shkaktoj rënjën nga posti i kryetarit të LDK-së dhe rënjën përfundimtare nga skena politike.
Përqaj dhe sundo apo “Missione compiuta” e Hashim Thaçit,…pas ndarjës përçarëse të koalicionit paszgjedhor (VLAN), e realizoj e edhe ndarjën paqësore të LDK-së.
Politika është “arti i së mundshmës”, Hashim Thaçi doli fitues i zgjedhjeve të 8 qershorit 2014-të dhe fitues i dyfisht i procesit paszgjedhor, duke i lënë vetës rrugën hapur edhe për një mundësi të radhës në zgjedhjet e jashtëzakonshme në pranverën  e 2016-së !
Zgjidhja më e mirë për humbësit e shumfisht të LDK-së, do të ishte dorëheqja nga postet drejtuese në qeverisjen e vendit dhe në partinë e tyre, të pasuar me një kërkimfalje të sinqert ndaj elektoratit dhe qytetarëve, veprime këto që do t’u hapnin rrugë ndryshimeve pozitive mbrenda kësaj partie,…mirëpo, përderisa kjo  ka pak gjasa të ndodhë, atëherë iniciativa për shkarkimin e “kryeministrit” dhe liderit diktatorial duhet të rrjedhë nga degët dhe nëndegët e LDK-së, nga elektorati i pastër rugovian.
Mbase gjëja më e mirë do të ishte, që iniciativa për shkarkimin e “kryeministrit” Mustafa, dhe tërheqja nga qeverisja e vendit të rrjedhë nga deputetët e LDK-së në Kuvendin e Republikës së Kosovës, njëherit, kjo do të ishte zgjidhja më e mirë për LDK-në, shpëtimi i vetëm për vendin dhe dalja më e suksesshme nga situata e krijuar politike në vend,…e jo të sillen me dy fytyra; në njërën anë deklarojnë se nuk do ta “votojnë” Thaçin për president, ndërsa në anën tjetër t’i qendrojnë besnik një lideri diktatorial, me mbështetjen e marrëveshjeve private mes Thaçit e Mustafës dhe vendimet e tyre skandaloze për të ardhmen e vendit.
Ashtu siq e fillova me Sekretarin Shtetit të SHBA-së John Kerry, edhe po e përfundoj me deklaratat e tij; “Kosova në bisedimet e Brukselit ka marrë vendime të guximshme, (përkthyer në gjuhën popullore i bie; Kosova ka marrë vendime të rënda dhe të dëmshme për vendin),…luftojeni krimin e organizuar dhe korrupsionin,…nuk i mbështes marrveshjet e dëmshme për Kosovën,…etj”, janë tregues i mirë për nevojen e ndërgjegjësimit të faktorit politik dhe kombëtar në Kosovë.
Duhet vlerësuar lartë thirrjen e zotit Kerry për luftimin e krimit të organizuar dhe korrupsionit në vendin tonë, mirëpo për ç’rrënjosjen e kësaj kaste kriminale dhe të korruptuar nuk mjafton “një ngrehje veshi” për qeveritarët, siq po i thonë analistët,…kemi nevojë për ndihmën konkrete të partnerëve ndërkombëtar, e në mënyrë të veqant të SHBA-ve, sepse kjo kastë politike ushtron ndikim të fuqishëm mbi institucionet e pavaruara, mbi gjykatat, prokurorinë dhe policinë e shtetit.
Si rezultat i kësaj, do të ishte iluzive të mendohej, që vetëm me fjalë dhe këshilla miqësore ta detyrosh të largohet nga skena politike një klase hajdutësh dhe kusarësh politik, abuzues dhe shpërdorues të pushtetit, gënjeshtar dhe mashtrues, falsifikator dhe plagjiator diplomash universitare.
Nevojitet një bashkrendim i zgjeruar forcave ndërkombëtare me sistemin e drejtësisë vendore dhe veprime energjike të mënjëhershme për ndryshimin e kësaj “Status Quo”-je politike dhe juridike të vendit tonë.
Opinionet e autorëve nuk paraqesin domosdoshmërisht edhe opinionin e redaksisë së portalit “Llapi.info”.