Drejtësia nga EULEX-i, Drejtësi e Satisfaksionit për Serbinë

Shkruan: Valon JASHARI, nga burgu i Lipjanit

Të veprosh politikisht apo më mirë të them të kërkosh të drejtat e tua civile e politike si qytetar i Preshevës , në shekullin XXI , shpesh herë mundë edhe të paguash një çmim shumë të shtrejtë nga ana e drejtësisë atë edhe Europjane të ndikuar politikisht. Me që jam një qytetar nga Presheva , dhe duke mos gëzuar asnjë të drejtë elementare politike –sociale , i shtypur , i nëpërkëmbur nga aparatura shtetërore Sërbe , thuajse në çdo sfer të jetës i diskriminuar e i persekutuar , i mbetur si provinca më e izoluar dhe militarizuar e europës ,i varferuar qëllimisht me politikat që qeveria e Serbisë ndjek ndaj këtyre tri komunave Shqiptare. Ka vite që më është pamundësuar kthyrja në vendlindjen time si pasojë e ndjekjeve politike nga ana e Serbisë , duke bredhur rrugëve të europës , si një njeri pa vendlindje të mohuar padrejtësisht, duke qëndruar në mëshirën e kohës , të shpresës së humbur, dhe fatit të përcaktuar si një qytetar pa asnjë të drejtë elementare , ku nën këtë hise të qiellit cdo kënd jam i huajë. Me që familjarisht nga ana e shtetit Serbë ndiqemi politikisht, tani Serbia kishte gjetur një mundësi që edhe në Kosovë të na ndiqte por përmes EULEX-it , me akuza të të përgatitura ne Beograd. Tani po bëhen rreth tre vite e gjysmë që jamë duke vuajtur një dënim kapital prej nëntë viteve , dhe gjithashtu edhe nëntë persona të tjerë si bashkë të akuzuar me gjithsej gjashtëdhjetë vite burgim gjithsej , nën peretekstin kinse ne paskemi sulmuar Policinë Serbe në Dobrosinë të Bujanocit gjatë vitit 2012. Me që kam qenë si ish-kryetar i ,,Lëvizjes së Lirisë’’ lëvizje politike e cila vepron në Preshevë , Bujanocë dhe Medvegjë, e cila lindi si iniciativë e vetë qytetarëve të asaj ane, në mënyr që të artikuloj dhe mbroj me mjete politike të drejtat e tyre. Do ti ceki vetëm disa nga parimet bazë të lëvizjes mbi të cilat ka vepruar si lëvizje , që janë në përputhje me parimet e Kombeve të Bashshkuara dhe të konventave ndërkombëtare mbi lirit politike , e këto parime janë : njohja e dinjitetit të lindur , të të drejtave të barabarta dhe të patjetërsueshme , krijimin e një bote në të cilën njerzit do të gëzojn , lirinë, lirinë e fjalës, lirinë nga frika , dhuna , skamja ku janë si aspirata më të larta të njerzimit , është qensore që të drejtat e njeriut të mbrohen nga sistemi juridik , ku sundon ligji , që njeriu të mos shtrëngohet, shtypet , robërohet , duke pasur parasyshë se ndryshimet rrënjësore që janë bërë në historinë e Europës kanë treguar se mbrojtja e të drejtave të njeriut dhe pakicave kombtare është thelbsore për stabilizimin , sigurin demokratike dhe për paqën në këtë kontinent. Me që Lëvizja e Lirisë si ndjekse e këtyre parimeve , Serbia po i pengonte veprimtaria e sajë politike , pasi që lëvizja i’a demaskonte politikën të cilën Serbia po e zbatonte në Kosovën Lindore , atë me elemente të gjenocidit , në mënyr shumë perfide. Andaj Serbia në bashkpunim me organet e EULEX-it kuptohet me disa të besuar të saj , organizuan dhe planifikuan që sulmet e Dobrosinit të i’a mveshin kësaj lëvizje. Realiteti është kejt ndryshe pasi që veprimtaria e lëvizjes ka të bëjë me atë anë, dhe Lëvizja e Lirisë asnjë indikacion më të vogël në këtë çështje nuk ka pasur , me përjashtim jo nga Kryesia e Pergjithshme por vetëm Dega e Lëvizjes së Lirisë e Bujanocit në mënyrë deklarative i ka dalur në mbështetje atyre qytetarve të vetë-organizuar të rrethinës së Bujanocit , ku në shenjë paknaqësie e shtypjes e represionit Serbë janë vetëmbrojtur , kjo është e tëra. Siç e ceka më lartë Serbia me çdo formë që edhe në Kosovë si lëvizje dëshironte të e sulmonte , duke marrë parasyshë se degët e kësaj lëvizje veprojnë në disa shtete europjane, por qëllimi I Serbisë ishte preteksti se ja terroristet nga Kosova destabilizojnë rajonin , kështu që me njërën anë përmes meje si ish-Kryetar I lëvizjes e godiste lëvizjen dhe në anën tjetër edhe duke u munduar që të I’a dëmtonte imazhin e Kosovës. Vlen të ceket se unë kamë qenë duke jetuar në Belgjikë- Bruksel dhe për koinçidenc isha ardhur vetëër një muaj në Tiranë e Prishtinë për ti vizituar dhe prap për tu kthyer në Belgjikë , por një ditë pa u kthyer më arrestoi policia e EULEX-it në Prishtinë. Do ti ceki disa nga arsyet shumë bindse se si ka qenë I planifikuar-organizuar gjykimi nga ana e Beogradit përmes EULEX-it . Këtë mësë miri e dëshmon që na u caktua për Prokuror , Mauricio Salustro tani më shumë I përfoluri për raste të montuara , skandale si dhe rastet ta quaj të ndjeshme ato të karakterit politik që I ka ndjekur , Prokurori tani gjatë kohës së gjykimit dhe më parë kishte kontaktuar me organet e MUP-it të Serbisë , deri sa e perpiloi në Beograd akuzën aq të pabazë , mbi hipoteza , dhe prova të pa rëndësishme dhe papranushme . Nëse i’u referohemi ish-zyrtarit të lartë i ICO-së CAPUSELLA , se EULEX-i ka marrë vetëm ato raste të cilat ka qenë i shtyer nga jashtë , me këtë rast dëshmohet se ka qenë i shtyer nga Serbia, konkretisht në atë kohë nga Ivica Daçoq që ishte Kryeminister i Serbisë dhe gjtë deklaratës publike të Daçiqit që bënë në Dobrosin dhe në Vranjë , shihet drejtperdrejtë nderhyrja e tij në EULEX nasj ketij rasti.

Po ashtu nëse i’u referohemi deklaratës së Tory Wilkinson si ish-hetues I EULEX-it ku ndër të tjera shprehet se misioni i EULEX-it ndjek agjendë politike të rasteve të caktuara . Duke mos dashur të precizoj për arsye subjektive një diplomat mik i shqiptarëve më ofron disa të dhëna shumë të rëndësishme që kanë të bëjnë me rastin e gjykimit , ku nder të tjera po e parafrazoj se’’ ky rast duhet gjykuar dhe fituar rastin, por me gjyqtarët që do ti përshtaten Prokurorit Salustro’’ dhe kështu edhe ngjau.

Me që Salustro ishte i besuari i vetëm në EULEX dhe i autorizuar nga ana e Serbisë që të ndiqte këtë rast , dhe jo rastësisht si gjyqtar paraprak e caktuan Vladimir Mikula një gjyqtar i EULEX-it , polak me kombësi, por vlenë të ceket se vetëm janë të publikuara në Kosovë lidhjet afersie-raportet besushmërie mes njëri tjetrit. Këto shkelje ligjore qysh në fazen fillestare , paraprake janë zhvilluar të kunderligjsjme psh : vendim nxjerr gjyqtari paraprak nën anen time për kontrollim të banesës , me që unë isha vetëm për pak ditë në Kosovë gjegjësishtë në Prishtinë unë nuk kisha banesë timen , flija në një hotel në Veternik tek hotel Fontana ku kisha bërë pagesen për disa ditë, por Prokurori Salustro e dergon njesin e policisë së EULEX-it me vendim të gjyqtarit nën emrin tim me e kontrollu banesën e vëllaut tim në Prishtinë i cili jetonte , e asesi nuk kontrollohet hoteli dhe dhoma ku unë isha duke banuar për ato pak ditë që do të isha në Prishtinë ,pastaj ka aq shumë shkelje procedurale si as mua por asnjërit nga të auzuarit deri në gjykimin kryesor nuk na ka dhënë deklaratat tona.

Pastaj si gjyqtar i shkallës së parë na caktohet Arkadeus Sedek , e shkallës së dytë na caktojnë Elka Ficheva- Ermenova nga Bullgaria , ne kemi kërku qysh në fazen fillestare që të shkarkohet Prokurori Mauricio Salustro pastaj si në shkallën e parë ashtu edhe në të dytën kemi kerku që kryetarja e trupit gjykues të shkarkohet , me motivin se gjatë gjykimit do të ishte e njëanshme dhe me që ishte një rastë për një veper e karakterit penalo-politik , padyshim se nuk do të vepronte në mënyrë të drejtë , pasi si ka mundësi që Prokurori të na bjerë Solustro , pastaj si gjyqtar paraprak Vlladimir Mikula , si shkall e parë Arkadeus Sedek , i shkallës së dytë Elka Ficheva –Ermenova që të gjithë të perfolur për skandale në EULEX dhe mbi të gjitha të gjithë gjyqtarët vijnë nga shtetet që kanë qëndrim kundërthëns rreth pavarsis së Kosovës dhe çështjes Shqiptare dhe ndjekin një vijë politike më shumë pro-sllave. Ne kemi kërku që gjyqtarët të jenë ose Amerikan , Gjerman, Anglez , etj por jo për një veper politike të jenë këta që rekomandoheshin nga Serbia për qëllimet e saja. Dhe posa përfundon rastin tonë Muricio Salustro , përfundon si kshilltar i Bruno Vekasiçit në Beograd ku punësohet . Dhe në Dhjetor 2013 vetëm dy muaj pasi gjykata e EULEX-it na shpall fajtor , shtëpin e familjes sime në Rahovicë të Preshevës , policia dhe xhandarmeria Serbe e minojn dhe e hedhin në erë , ku e tëra digjet.

Opinionet e autorëve nuk paraqesin domosdoshmërisht edhe opinionin e redaksisë së portalit “Llapi.info”.