Jetmir Halimi është rritur në Zvicër dhe është përdorur për rend, paqe dhe një standard të lartë jetese.

Ai punoi për Basler Kantonalbank, Wirtschaftsdienst AG dhe Zurich Insurance Company dhe po shkonte drejtë një karriere të vendosur të parajsës financiare. “Në një moment unë kisha një ndjenjë se doja të jepja diçka në vendin tim të origjinës, Kosovën”, shprehet Halimi.

Ai beson se teknologjia dhe një makinë e caktuar mund të ndryshojnë një rajon të tërë për të mirë. Prindërit e tij ikën nga Kosova në Zvicër gjatë luftës në Jugosllavi. Tani Halimi është kthyer në Prishtinë. “Nëse doni të ndërtoni një fillim, kryeqyteti është vendi i vetëm për të shkuar”, thotë Halimi.

“Pas punës sime të parë në Prishtinë, menjëherë vura re se Kosova ka një talent të fshehur dhe shumë potencial për t’u bërë një vend kryesor për zhvillimin e softuerit në rajonin e EQL. Ka shumë njerëz të rinj dhe ambiciozë, të aftë dhe të gatshëm për të bërë një ndryshim shkatërrues. E gjitha çka është nevojë është një shtytje e vogël në drejtimin e duhur”, thotë Jetmir Halimi për Trekandi-n.

Përfshirje në 95 % në telefonat e mençur

Në Vitin e Ri në vitin 2017, Halimi u largua për të ardhmen e tij të re. Ky ishte një hap i pazakontë. Shumica e kosovarëve të rinj zgjedhin drejtimin e kundërt. Kjo është për shkak të situatës ende të pasigurt politike, korrupsionit dhe papunësisë së lartë.

Megjithatë, figura të tjera mbështesin optimizmin e Halimit: 90 për qind e kosovarëve përdorin internetin rregullisht, më shumë se 85 për qind nëpërmjet telefonave të mençur të tyre. Nëse mbetet politikisht i qëndrueshëm, i gjithë rajoni mund të bëjë një hap të madh në vitet e ardhshme. Mbi të gjitha, edhe në sajë të specialistëve me kosto të ulët.

Qendra për Inovacionin e Kosovës si linçpin

Në Prishtinë, rreth 1.000 njerëz punojnë në fillimin e kompanive. Bashkësia fillestare po rritet ngadalë së bashku, falë mbështetjes nga ambasadat amerikane dhe skandinave, UNICEF dhe Shoqëria Gjermane për Bashkëpunim Ndërkombëtar. Krijuesi IT furnizues të tilla si Kaktus, Gjirafa, Kosbit, Supë Zombie, Appsix dhe 3CIS kanë përgatitur fushën për zhvilluesit e IT.

Qendra Kosovare Inovative shërben si pika e parë e kontaktit për njerëzit që duan të fillojnë biznesin e tyre. Është gjithashtu vendi ku organizohen ngjarje të rregullta të rrjetit dhe ngjarjeve.

“Qendra e Inovacionit Kosova luan një rol të rëndësishëm për ekosistemin e nisjes në Kosovë. Ato sigurojnë burimet e nevojshme për fillime përfshirë trajnimin, investimet , inkubacionin dhe rrjetin e duhur ndërkombëtar. Megjithatë, mbështetja financiare mbetet një sfidë në ekosistemin e fillimit. Për shkak të kërkesave të rrezikut rregullator, bankat mund të ofrojnë vetëm mbështetje të kufizuar për fillime. Megjithatë, Raiffeisen Bank në Kosovë është e përkushtuar të mbështesë dhe të jetë pjesë e ekosistemit fillestar. Ashensorja Lab Challenge na jep mundësi të madhe për të forcuar më tej pozitën tonë në ekosistem, “thotë Kreshnik Halili nga Raiffeisenbank Kosova, përcjell albinfo.ch.

Halimi se kishte vështirë, nevojën për ndonjë kapital themelues për fillimin e tij. Tatimi mbi fitimin prej 10 përqind dhe taksat e shitjes prej 0 përqind në shërbimet e kontraktuara e bëjnë Kosovën shumë tërheqëse për fillimin e biznesit. Normat e ulëta tatimore gjithashtu zbatohen për punonjësit me pagë. Asnjë taksë regjistrimi nuk kërkohet për kompanitë e reja.

Talentet e uritur

“Ka të rinj me të vërtetë të trajnuar mirë, shumë të motivuar,” thotë Halimi.

Më shumë se 50 për qind e popullsisë është nën moshën 25 vjeç dhe mbi 65,000 janë duke studiuar në universitetet e vendit. 29-vjeçari megjithatë kaloi shumë kohë në kërkim të bashkë-themeluesve të përshtatshëm dhe filloi të zbatojë idenë e tij. Trekandi është një platformë që mbështet konsumatorët në përcaktimin se cila formë e financimit është e përshtatshme për blerjen e mallrave të tyre të konsumit – një formë klasike e një agreguesi të ofertës dhe fiksimi i parë në Prishtinë.

Ambasada e SHBA-së e sjell atë në skenë si model, kompania kryesore Gjirafa e mbështet atë në fillim me qasje në ambientet e tyre. Por Halimi gjithashtu përballet me shumë sfida. Legjislacioni është një përzierje e direktivave të BE-së dhe ligjeve kombëtare dhe lejon shumë hapësirë për interpretim.

Themeluesit e bëjnë politikën

Në Kosovë, askush nuk kishte dëgjuar ende për fikte. Halimi e pa këtë si një mundësi dhe u përfshi në proceset e vendimmarrjes politike. Ai diskutoi mendimin e tij me politikanët, tregoi shembuj ndërkombëtarë dhe kështu ndihmoi në formësimin e ligjeve. “Sigurisht ishte një avantazh që erdha nga Zvicra. Kosovarët më besuan se kisha kuptuar botën Perëndimore dhe mekanikën e saj. Me këtë iniciativë dua të ndihmoj vendin tim dhe të rinjtë këtu”. Në janar 2018, Halimi shkoi me Trekandin. Është Fintech i parë në Prishtinë. “Ne duam të ndryshojmë të gjithë rajonin ekonomik. Ne së shpejti duam të zgjerohemi në Shqipëri dhe Maqedoni”.

Një zhvillues në pjesën e prapme kushton mes 4.50 dhe 20 euro në orë. Jetmir Halimi ka nevojë për 200,000 euro për të ndërtuar një ekip prej 20 personash dhe të rritet në tre tregje gjatë dymbëdhjetë muajve të ardhshëm. Kjo është edhe Prishtina.