Kur Jeff Bezos do të fluturojë për në hapësirë, ai do të marrë një rrezik të madh.

New Shepard ka fluturuar me sukses 15 herë që nga viti 2015, megjithëse kurrë me njerëz në bord.

Pra, megjithëse është një sistem lëshimi relativisht i besueshëm, raketat janë gjithmonë të rrezikshme, shkruan Business Insider, përcjell Telegrafi.

“Është rreth 10,000 herë më e rrezikshme sesa fluturimi në një avion komercial”, ka thënë më parë për BI, një ish-administrator i asociuar i Administratës Federale të Aviacionit.

“Në mënyrë që të mësojmë se si ta bëjmë këtë më të sigurt, më të besueshëm dhe me më shumë kosto në mënyrë efektive, shumë njerëz besojnë se duhet të vazhdojmë të fitojmë përvojë duke pasur gjithnjë e më shumë nga këto fluturime”.

Duke u ngjitur në bordin e raketës Blue Origin të New Shepard me Bezos – dhe gjithashtu duke vendosur jetën e tyre në duart e kompanisë – do të jenë vëllai i tij Mark Bezos, aviatorja 82-vjeçare Wally Funk dhe studenti 18-vjeçar holandez Oliver Daemen.

Raketa është vendosur t’i çojë në buzë të hapësirës, ku ata do të përjetojnë rreth tre minuta “pa peshë dhe pamje mahnitëse”.

Rreth 1% e fluturimeve njerëzore të SHBA-së në hapësirë kanë rezultuar në një aksident fatal, sipas një analize në fillim të këtij viti.

Ashtu si shumë sisteme të tjerë të nisjes, megjithatë, New Shepard vjen me një sistem arratisjeje.

Nëse raketa fillon të dështojë, “kapsula” që mbart udhëtarët është programuar të shkëputet nga raketa dhe të largohet nga shkatërrimi i afërt.

Dhe Blue Origin e ka testuar sistemin e arratisjes emergjente tri herë.

Nëse gjithçka shkon sipas planit, Bezos dhe shokët e tij do të largohen nga selia e Blue Origin në Texas rreth orës 9 të mëngjesit (sipas kohës lokale) të martën