Alkooli faktor kryesor i dëmtimit të trurit

Disa nga faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës mund të jetë i lidhur me rastet e sëmundjes Alzheimer dhe llojet e tjera të çmendurisë, sipas raporteve të medias.

Shkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë Jugore kanë shpallur tashmë faktorët e rrezikut vaskular që çojnë në dëmtime të trurit të cilat rezultojnë në dëmtimin njohës.

Të dhënat e reja të mbledhura nga rreth 1.600 pacientë treguan se konsumi i alkoolit dhe diabeti është i lidhur me një reduktim të vëllimit të trurit.

Përveç kësaj, pirja e duhanit dhe trashja kanë ndikim më të theksuar në uljen e vëllimit të pjesëve që kanë rolin më të rëndësishëm në kujtesën.

Zvogëlimi i vëllimit të këtyre pjesëve të trurit mund të jetë një tregues i hershëm i aftësive njohëse, theksuan studiusit.